ליצירת קשר
שם
דוא"ל
טלפון
הערות
מה התשובה לתרגיל שבתמונה?*
(כתבו ספרות בלבד)

פעילות גופנית וחשיבותה

פעילות גופנית היא חלק בלתי נפרד מתהליך ההרזיה.

ההרזיה היא משימה ארוכת טווח, וכדי לבצע אותה ביעילות מרבית יש לתקוף אותה מכל כיוון אפשרי. הכיוון העיקרי הוא האוכל. מקובל לחשוב שככל שאוכלים פחות-מרזים יותר. זוהי הנחה מוטעית מפני שהאוכל אינו העיקר. יש לדעת כי כשרוצים לרזות, המטרה העיקרית היא העלאת קצב חילוף החומרים (המטבוליזם) בגוף וההרזיה תגיע כתופעת לוואי בלתי נמנעת.

הדרך הטובה ביותר להעלות את קצב חילוף החומרים היא ע"י פעילות גופנית.

אנשים רבים, בעיקר בעלי עודף משקל, נמנעים מעיסוק בפעילות גופנית, בגלל הנחה מוטעית נוספת; הם מניחים שאם כבר עושים פעילות גופנית, היא צריכה להיות מעייפת ומתישה, כזאת שבסיומה נוטפים זיעה ומתנשמים בכבדות. לא כך הדבר. פעילות גופנית יעילה צריכה להיעשות בדרגת מאמץ בינונית ונעימה. פעילות גופנית אינה בהכרח ריצה סביב השכונה, הרמת משקולות, שחיה של קילומטרים או רכיבה מתישה על אופניים. מטרת הפעילות להעלות את קצב הלב, הנשימה ומחזור הדם, ולאמן את השרירים להיות פעילים ובעלי תגובות מהירות בפעילות היומיומית.

יש הנמנעים מפעילות גופנית בגלל ניסיון כושל בעבר. כדי להימנע ממצב של "התחלתי והפסקתי ..." יש לבחור נכון את סוג הפעילות עבור כל אדם ואדם. כל אחד יכול למצוא לעצמו פעילות גופנית מהנה. ההנאה היא תנאי הכרחי להתמדה בביצוע הפעילות.

מהי הפעילות הגופנית המומלצת בזמן דיאטה?

הפעילות הגופנית המומלצת היא פעילות בונה שריר ופעילות אירובית.

פעילות אירובית - אין הכוונה לחוגי האירובי הנפוצים, אלא לכל פעילות שצורכת חמצן. הגוף משתמש בחומצות השומן כדלק, ולתהליך זה של שריפת השומן דרוש חמצן. לכן כל פעילות שתגביר את קצב פעימות הלב שלנו היא פעילות אירובית.

בפעילות אירובית משתמש הגוף כאנרגיה לפעילותו במאגר השומן ולא בסוכר שבתאי השריר, או בחלבון שבונה את השריר.

תהליך זה של שימוש בחומצות שומן כדלק לפעילות מתרחש רק אחרי 20 דקות לפחות מתחילתה. רק אם מתמידים בקצב הפעילות, יתחיל הגוף לשרוף שומן.

יש להסתפק במאמץ בינוני ונעים. הליכה בקצב בינוני במשך שעה עדיפה על פני ריצה מהירה במשך חצי שעה.

למרות שגם בריצה קיים יתרון של העלאת קצב חילוף החומרים, בהליכה המהירה קיים יתרון של שימוש בחומצות שומן כאנרגיה. מעבר לכך, קל יותר ללכת בקצב בינוני מאשר לרוץ מהר חצי שעה.

יש למצוא את הזמן הנוח ביותר - כשלא עייפים מדי, כשלא רעבים מדי, כשלא חם מדי וכו'. הכלל החשוב ביותר שיש לזכור הוא ליהנות מהפעילות הגופנית. אחרת נמצא אין ספור תירוצים להפסיק.

נופתע לגלות, שהפעילות הגופנית מאפשרת לנו שליטה טובה יותר בכמויות המזון שאנו אוכלים. בזמן שאנו עוסקים בפעילות גופנית, הגוף לא משתמש בסוכר ממחזור הדם כמקור אנרגיה, אלא בשומן (על כן אנשים העוסקים בפעילות גופנית בקביעות רעבים פחות). רק כשעתיים לאחר הפעילות, תרד רמת הסוכר בדם והרעב יתעורר. עובדה זו ניתן לנצל ביעילות בתקופת דיאטה.

לאחר פעילות גופנית, אין להמתין עד שנחוש רעב, כי אז נאכל הרבה יותר מכפי שתכננו. במקום זאת כדאי לאכול כשעה לאחר הפעילות, כאשר עדיין איננו רעבים, אז גם לא נגזים בכמויות שנאכל.

בהתאם לכך, תכנון נכון של זמני הפעילות הגופנית יסייע לנו לקביעת סדר הארוחות ולמציאת מפלט בשעות משבר. אם, למשל, אנו מוכרחים לאכול משהו מתוק כשאנו קמים ממנוחת הצהריים, נצא מהבית לסיבוב רגלי, אפילו בן 10 דקות. כשנחזור הביתה, הצורך למתוק יחלוף. בזמן ירידה במשקל קיימת נטייה לסבול מתופעות כמו עצירות, עייפות, עצבנות, לחץ ומתח נפשי, שבד"כ מעוררות בולמוס אכילה. הפעילות הגופנית תורמת רבות לשיפור ההרגשה ולעתים אף למניעת כל הסימפטומים הנ"ל. היא הופכת אותנו לסובלניים יותר ומפחיתה רמות של לחץ ומתח.

מתי כדאי להתחיל לעסוק בפעילות גופנית, כשעושים דיאטה?

לבעלי עודף משקל גדול, ייתכן שכל פעילות גופנית, גם קלה, נראית כבלתי אפשרית. במקרה זה מומלץ להתחיל אפילו בסיבוב קטן של חמש דקות, בקצב אישי, ולהגבירו בהדרגה. יש לזכור שעל הפעילות הגופנית להיות ברמה בינונית.

חשוב מאוד לא להתחיל את הפעילות הגופנית בלהט מוגזם, שיגרום לפעילות גופנית מוגזמת, שתקרב מאוד את רגע השבירה. כדאי להתחיל באופן מתון, בתדירות שבועית נמוכה לפרקי זמן קצרים. רק לאחר שנלמד ליהנות מכך, נעלה את משך הפעילות ותדירותה.

לסיכום רק תזונה נכונה משולבת בפעילות גופנית קבועה מעלה את קצב חילוף החומרים וגורמת לאיבוד שומן. אנשים רבים מנסים לרדת במשקל רק ע"י אכילה דלת קלוריות. כעת כבר ידוע לנו שהנזק בכך כפול: לא זו בלבד שאכילה מועטה מדי פוגעת בקצב חילוף החומרים שלנו, גם הירידה במשקל בדרך הזו היא הרבה יותר קשה.

את קצב חילוף החומרים ניתן להעלות ע"י אכילה מספקת (רצוי לפחות 1200 קלוריות ביום), חלוקה נכונה של האוכל על פני היום וביצוע פעילות גופנית נכונה – המשלבת פעילות אירובית שמעלה את קצב חילוף החומרים, יחד עם פעילות בונה שריר.

פעילות גופנית לבריאות טובה

פעילות גופנית מסייעת בהפחתת הסיכון למחלות כרוניות ולתמותה בטרם עת.

פעילות גופנית קבועה:

- משפרת את הרכב הגוף על ידי הפחתה בשומן בטני ושמירה על משקל גוף תקין.

- משפיעה על פרופיל השומנים בדם על ידי הפחתה ברמות טריגליצרידים ו- LDL (הכולסטרול הרע) והעלאת רמות HDL (הכולסטרול הטוב).

- יכולה לשמור על רמות גלוקוז ואינסולין תקינות בגוף.

- יכולה להפחית את לחץ הדם, ואת קרישיות הדם.

- יכולה לשפר את תפוקת הלב וזרימת דם בעורקים כליליים.

- יעילה במניעת דילול מסת עצם והתקדמות אוסטיאופורוזיס

חזרה לרשימה